2 Ağustos 2011 Salı

Shazam vs. SoundHound - Müzik Tanıma Uygulamaları Karşılaştırması


Eğer sizde müzik dinlemeyi seviyorsanız (Kim sevmez ki?), radyoda yada herhangi bir yerde çalan bir müziği duyup hoşunuza gittiğinde "Ne bu çalan?" diye merak ediyorsanız bu uygulamalar tam size göre...

Shazam yada SoundHound, bu uygulamalara o an çalan bir şarkıyı yaklaşık 10-20 saniye dinlettikten sonra ekranınızda o şarkının ismini, kimin şarkısı olduğunu ve hangi albümden olduğunu albüm kapağıyla birlikte görebiliyorsunuz.

Shazam uzun zamandır kullandığım bir uygulama. SoundHound'dan daha köklü, yaklaşık 10 senelik bir geçmişi var. Bugüne kadar Shazam'a dinlettiğim şarkıların %90'ını hatta belki daha da fazlasını doğru bulduğunu söyleyebilirim. Yani güvendiğim bir uygulama.

SoundHound ise daha genç, daha yeni bir uygulama. Yine dinlettiğiniz şarkıları buluyor. Fakat Shazam'a göre çok önemli bir iddiası daha var. Aklınıza takılan bir şarkıyı mırıldanırsanız da bulabiliyor. Yani ille o an o şarkının çalmasına gerek yok, hatırladığınız sözleri, ritmi, ezgiyi mırıldandığınızda bulabildiğini iddia ediyor.

İki uygulama da birbirine benziyor, ikisi de bulduğu şarkının sanatçı bilgilerini, biyografisini, konser zamanlarını, şarkı sözlerini, discography'sini gösterebiliyor. Bu yönden çok farklılık bulamamama rağmen iki uygulamanın performanslarını karşılaştırdığımda SoundHound hem hız hem de doğruluk açısından daha iyi olduğunu kanıtladı. Shazam'ın özellikle elektronik müzik kategorisinde hala SoundHound'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum ama SoundHound genel olarak daha başarılı.

Soundhound'ın "Mırıldanmanızdan şarkıyı tanırım" iddiasına gelirsek ya ben çok iyi mırıldanamıyorum, ya da bu biraz içi boş bir iddia. Söylediğim şarkılardan ancak çok popüler olanları tanıyabiliyor, ya da birkaç seçenek sunuyor. Yine de başlangıç için iyi, gelişeceğini düşünüyorum.

Shazam, boynuz kulağı geçmiş...

Shazam'ı indirmek için burayı tıklayın.
Soundhound'ı indirmek için burayı tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder