Telefon yada tabletinizi root ettiğinizde superuser hak ve izinlerine sahip olursunuz. Bu izinleri kullanarak custom rom yükleyebilir, overclock yapabilir, batarya ömrünüzü uzatabilirsiniz. Normalde silemediğiniz sistem uygulamalarını silebilirsiniz ve telefonunuzdaki tüm datayı ve uygulamalarınızı yedekleyebilirsiniz.
Bunların hepsi root olduğunuzda kullanabileceğiniz özellikler, ancak benim ve sanırım Türkiye'deki diğer Android kullanıcılarının da cihazını root etmesindeki en büyük sebeplerden biri Market'teki tüm uygulamalara erişmek. Türkiye'den Android Market'teki tüm uygulamalara erişemiyoruz. Özellikle ücretli uygulamaların hepsi Türkiye Android Market'e kapalı.
Root etmenin avantajlarından sonra dezavantajlarını da saymam gerekiyor. Root'un dezavantajlarından en önemlisi garantinizi kaybetme riskiniz. Takip ettiğim kadarıyla çok çok az bir kullanıcının da root işlemi sırasında telefonunu kitlenmiş. Bunlar cihazınızı root etmenin dezavantajları fakat telefonunuzu istediğiniz zaman unroot edebiliyorsunuz ve bu sayede servise giderken garantiden de olmamış oluyorsunuz ;)
Root alma prosedürü cihazdan cihaza farklılık gösteriyor. Hepsini bir başlık altında toplamak çok zor. Root için en çok kullanılan uygulamalar SuperOneClick, Z4Root ve Universal AndRoot. Fakat bunlar sizin cihazınıza uygun olmayabilir. Kendi telefon yada tabletinizi root etmek için cihaz modelinizle Google'da arama yapabilirsiniz.
Root işlemi kendi cihazınız için internette yazan önergeleri okuyup yerine getirdiğinizde birkaç tıklama ile yapılabilecek kadar kolay bir işlem. Sağladığı avantajlar da çok. Üstelik istediğiniz zaman unroot edip eski haline çevirebiliyorsunuz. Bundan sonra tercih sizin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder